Asigurarea de viata este o metoda de a oferi siguranta financiara unui individ sau familiei sale. Polita de asigurare de viata poate acoperi cheltuieli survenite in urma unor evenimente neprevazute cum ar fi accidente, boli sau chiar deces. Dar exista si asigurari de viata care ofera sprijin financiar precum pensii sau rente.
Asigurarile de viata pot fi incheiate de orice persoana care doreste sa beneficieze de siguranta financiara in cazul unor evenimente neprevazute sau pentru a-si asigura un nivel de trai mai bun dupa iesirea la pensie.
Tipuri de asigurare de viata : In principu, exista patru tipuri de asigurari de viata:
1. Asigurarea de viata clasica care acopera doar riscul de deces al asiguratului. Acest tip de asigurare are pretul cel mai mic.
2. Asigurari de viata cu acumulare de capital pentru copii. Acest tip de asigurare ofera posibilitatea primirii unei rente lunare pe timpul studiilor, sau a unei sume fixe la expirarea politei de asigurare.
3. Asigurari de viata cu specific de investitie. Aceste tipuri de asigurari de viata combina partea de asigurare in caz de deces cu posibilitatea de investii financiare in fonduri administrate de experti de risc.
4. Asigurari de viata cu plan de economisire. In acest caz, asiguratul poate opta sa primeasca o pensie suplimentara dupa implinirea vastei de pensionare. Daca asiguratul este in viata dupa expirarea politei, atunci el va primi toata suma asigurata sau o renta lunara pana la sfarsitul vietii.
Asigurari deces, accident
Motive pentru achizitionarea unei polite de asigurare pot fi numeroase si asta datorita naturii bunurilor ce sunt asigurate, rezultatele fiind palpabile si masurabile. Prin urmare, multi se gandesc la protectia bunurilor din proprietate, conservarea investitiilor, protectia afacerii, compensatii financiare in cazul spitalizarii, protectia medicala pe timpul calatoriilor si multe altele, insa putini se gandesc la importanta unei asigurari in caz de deces.
Asigurari deces accident sunt in general incheiata de companii pentru angajatii lor. Genul acesta de asigurari sunt incheiate in principiu de organizatii pentru angajatii care sunt predispusi unui risc de accidente, dar si corporatiile mari incheie asigurari de deces din accident.
Cu toate acestea, utilitatea unei asigurari deces accident nu se poate vedea doar in cazul unei meserii riscante, ci si in viata de zi cu zi. Cresterea numarului de accidente pe autostrazi sau a accidentelor naturale fac ca o asigurare de viata sa devina extrem de importanta, asigurand protectia la o serie de riscuri, naturale sau tehnice.
Asigurarea de viata ajunge sa fie un mijloc de protectie financiara a unei persoane si a familiei sale. Este adevarat ca ea creeaza un venit suplimentar si nu multi il vad ca pe o prioritate, insa in urma unui accident, acel ajutor ajunge sa fie de nepretuit.
Asigurarea de viata reprezinta un fel de protectie pentru cei dragi in momentul in care se intampla pierderea intretinatorului financiar. Mai mult decat atat, in momentul pensionarii, iti va asigura o pensie mai mare pentru a te bucura de batranete.
In cadrul unei asigurari de viata intra si asigurari de deces din accident, insa ele pot fi vazute si ca asigurari suplimentare. La o polita de asigurare de viata se mai pot adauga si alte clauze suplimentare pentru a putea acoperi o arie mai larga de accidente, prin urmare, la suma de baza, se mai percepe o alta suma pentru orice fel de asigurare suplimentara.
Asigurarile de deces din accident pot fi de trei tipuri:
Asigurarea de viata amanata – presupune ca asiguratul sa se stinga din viata dupa data din contract pentru a obtine intreaga suma.
Asigurarea de viata intreaga – spre deosebire de cea amanata, asigura intreaga suma indiferent de momentul producerii decesului.
Un alt tip de asigurare ar fi si cea temporara. Este cea mai raspandita printre asigurati si presupune ca ei sa-si primeasca o suma fixa daca decedeaza in perioada stabilita in contract. In ceea ce priveste suma investita, se stie ca valoarea ei finala creste odata cu cat prima este mai mare. De asemenea, prima de asigurare se stabileste in functie de suma asigurata, durata contractului, dar si varsta persoanei si riscurile sale de a se imbolnavi.
In functie de aceste aspecte, se stabileste exact suma investita in asigurarea de viata si in asigurarile de deces din accident. In stabilirea sumei asigurate, trebuie sa se ia in calcul cat ii va reveni familiei la final, luand in calcul presupusele cheltuieli zilnice, de scolarizare a copiilor, de imprumuturi si alte activitati ce necesita o investitie financiara.
Cand sunteti hotarat sa va cumparati o asigurare de viata trebuie sa va adresati unui agent de asigurari.
Documentati-va despre tipurile de asigurari de viata existente, pentru a alege “produsul” care corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastra.
Sunati agentul de asigurare, care se va deplasa la dumneavoastra, va culege date despre sanatatea, ocupatia, varsta, nevoile de asigurare. Pe baza acestora veti primi o “oferta de asigurare”. Este indicat sa apelati la mai multe societati de asigurare pentru a compara serviciile oferite si pretul acestora.
Este posibil sa fiti rugat sa va prezentati la medicul desemnat de societatea de asigurare pentru o examinare amanuntita. Daca examenul medical este afirmativ, agentul va intocmi contractul de asigurare si in cazul in care sunteti de acord puteti semna.
Pretul primei de asigurare depinde de mai multi factori:varsta, sex,starea de sanatate,activitatea profesionala, hobby-uri,tipul de asigurare ales Starea dumneavoastra generala de sanatate – inaltimea, greutatea, trecutul medical al dumneavoastra, al familiei, faptul ca sunteti fumator sau nu, pot afecta costul asigurarii dumneavoastra. Nu toate persoanele sunt eligibile pentru a fi asigurate. Un examen medical detaliat va determina daca sunteti asigurabil sau nu. Majoritatea persoanelor sunt. Chiar daca nu sunteti intr-o stare de sanatate perfecta – majoritatea nu este – tot puteti sa obtineti o polita de asigurare la un pret bun.
Tipul activitatii prestate reflecta riscurile la care sunteti supusi. De regula cele mai multe activitati implica riscuri minore, dar sunt si exceptii, precum: pilotarea, scuba diving, lucrul in mediu toxic, calatoriile dese in anumite zone ale lumii, etc. Daca riscurile la care sunteti supusi sunt mari si prima de asigurare va fi mai mare.
Daca, inainte sa luati o decizie, doriti sa va informati despre companii, noi va punem la dispozitie o prezentare despre fiecare companie de asigurare in parte.