Asigurarea CASCO face parte din categoria asigurarilor auto. Spre deosebire de polita RCA, care este obligatorie, asigurarea CASCO este facultativa, insa aceasta se incheie pentru masina soferului. Daca RCA-ul despagubeste daunele care sunt produse unei terte persoane, asigurarea CASCO se incheie pentru masina proprie. O polita CASCO este o asigurare care va protejeaza propriul vehicul de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent daca sunteti responsabil sau nu de producerea acestora.
CASCO este o asigurare facultativa a masinii dumneavoastra, care poate fi facuta atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice.
Oferta CASCO poate sa difere de la o companie de asigurari la alta, insa exista o serie de caracteristici care sunt comune si de riscuri care sunt acoperite de majoritatea companiilor de asigurare.
- Astfel, o asigurare CASCO acopera:
Avarii: derapari, ciocniri, zgarieri, rasturnari, caderi in prapastie, caderea unor corpuri straine pe autovehicule, caderea unor corpuri straine pe autovehicule sau caderea masinii in apa
Acte de vandalism, alte actiuni de reavointa a unor terte persoane
Fenomene naturale: avalanse de zapada, grindina, cutremure, alunecari de teren, care duc la aparitia de daune la masina asigurata
Furt (partial sau total) si tentativa de furt
Cele mai multe companii de asigurare incheie polita CASCO pentru autovehicule care nu sunt mai vechi de 8-10 ani. De asemenea, este important ca masina sa aiba ITP-ul facut, in caz contrar, polita nu poate fi incheiata. O asigurare CASCO este incheiata dupa efectuarea unei inspectii de risc a masinii, de catre un reprezentant autorizat al companiei asiguratoare, sau de catre un broker.
Pe langa o revizie tehnica, se vor efectua fotografii ale masinii, se evidentiaza si se noteaza modificarile si imbunatatirile aduse masinii de la cumpararea ei si se pun sub clauza eventualele daune deja existente, care nu vor fi despagubite la momentul incasarii politei CASCO. In urma acestei inspectii se incheie un raport de inspectie, care va fi semnat de ambele parti.
In ceea ce priveste valoarea la care se asigura masina, trebuie sa stiti ca aceasta valoare este cat mai aproape de valoarea reala. Pentru stabilirea acesteia, asiguratorii urmeaza trei pasi.
In prima faza se stabileste valoarea initiala a masinii (cu 0 km la bord) pe baza facturii de achizitie de nou sau pe baza valorii de catalog.
Apoi, se aplica o uzura pe baza unui tabel propriu fiecarei companii de asigurare, in functie de numarul de ani al masinii calculat de la data fabricatiei, care se scade din valoarea de nou a masinii se se obtine valoarea la zi.
Apoi, optional, la valoarea ramasa se mai adauga dotarile suplimentare ale masinii si astfel se obtine suma asigurata.
Riscurile prevazute de o asigurare CASCO sunt foarte largi. In general, CASCO poate fi folosit pentru orice avarie partiala sau totala a masinii, atat timp cat aceasta nu este facuta din vina proprietarului. Asadar, dintre riscuri enumeram
– avariile (actiuni rauvoitoare ale tertilor – vandalism, trasnet, explozie, incendiu, cutremur, grindina, inundatie, avalanse, alunecari de teren, cadere in prapastie, cadere in apa, caderea unor corpuri pe autovehicul, ciocniri, rasturnari, derapari grave)
– furturile intregului autovehicul sau al unor parti componente ale acestuia, fapt ce implica pagube cum ar fi geamuri sparte, incuietori stricate, s.a.
Trebuie sa stiti ca orice dauna a masinii trebuie reclamata la politie daca aveti o asigurare CASCO si doriti despagubiri (de preferat, reclamatia trebuie facuta la sectia in raza careia s-a produs/constatat dauna). Aproape toti asiguratorii va vor solicita documentele emise de politie, pentru a va putea despagubi.
Echipa nostra va sta la dispozitie cu informatii si sugestii pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie pentru dvs.